Vücut Tipine Göre Sporcu Beslenmesi

Vücut Tipine Göre Sporcu Beslenmesi

Mar 7, 2012

Öncelikle ‘VÜCUT TİPİ’ saptanmalı ve amaçlar belirlenmelidir. Nasıl doktor herkese aynı ilacı yazmıyor ise, her bireyin beslenme programı da kişiye özgü olmalıdır.

 

Eğer okumadıysanız http://www.metesports.com/vucut-tipinin-belirlenmesi.html adlı yazımı bu yazıdan önce okumanızı tavsiye ederim.

 

 

Ektomorf Vücut Tipi İçin Sporcu Beslenmesi:

Ektomorf vücut tipi zor kilo alır, bu yüzden sadece doyana kadar yemek yemesi onu ancak olduğu kiloda tutacak ya da kilo kaybettirecektir. Egzersizle beraber kassal kilo alımının sağlanması için Protein ağırlıklı, fazla yağlı olmayan bir diyet uygulanmalıdır. Yağ alımının fazla olması büyük ihtimalle yağlanmaya neden OLMAYACAKTIR ancak sindirim uzun süreceği için kassal gelişim için gereken protein ve karbonhitrat alınamayacaktır. Yağ alımı günlük, kilo başına 1 gram civarı tutulmalı, protein kilo başına 2 gram civarı alınmalı ve karbonhidrat alımı kilo başına 5 gram ile başlanıp kilo alınmıyorsa yavaş yavaş artırılmalıdır.

 

 

Endomorf Vücut Tipi İçin Sporcu Beslenmesi:

Bu vücut tipi kolay kilo alır, zor verir. Hiç açlık hissetmeden yağ yakması zordur. Ama bu aç kalınması gerektiği anlamına gelmez. Tersine sık sık ve ufak öğünler yiyerek metabolizmalarını ‘Yükte ağır pahada hafif’ yiyecekleri bolca tüketmelidir (salata, sebze…). Yağ alımı minimumda tutulmalı, karbonhidratlar glisemik indeksi düşük, ‘İYİ KARBONHİDRAT’lardan olmalıdır (Tam buğday ekmeği, esmer makarna, kabuklu pirinç).  Günlük alımlar kilo başına 1-1,5 gr protein, 2-3 gr karbonhidrat ve 0,5 gr dan az yağ civarında olmalıdır. Yağ alımının, hangi vücut tipi olursa olsun sıfıra yaklaştırılması, yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K) alımını kısıtlayacağı için, sağlıksız olacaktır. Günlük alınacak minimum yağ 2 yemek kaşığı kadar olmalıdır.

 

Mezomorf Vücut Tipi İçin Sporcu Beslenmesi:

Atletik tip olarak da bilinen bu vücut tipi, antrenman yapmasa dahi iyi gözüken bir vücuda sahiptir. Bu yüzden kendisini çok kısıtlamasının gereği yoktur. Ancak ülkemiz gelenekleri dolayısı ile protein değil yağ ve ‘KÖTÜ KARBONHİDRAT’ ağırlıklı beslenmeye alışığız. Protein alımını kilo başına 1,5 – 2gr civarında tutarak ‘kaliteli’ beslendiğinde amaçlarına ulaşacaktır.

http://www.metesports.com/vucut-tipine-gore-sporcu-beslenmesi.html



Sosyal Paylaşım ;
personal training başvuru


Sitedeki tüm yazılar Mete PÖTÖY tarafından yazılmıştır.